For Søndre Land kommune ble Charge365 betalingsløsningen for elbilistene

Kommunen i Innlandet fylke ble kontaktet av en el-installatør på et stort byggeprosjekt i nærheten av rådhuset, da installatøren oppdaget at flere ladet bilene sine med motorvarmekontakter.

Jeg kjører ofte forbi parkeringsplassen til kommunens rådhus og da jeg oppdaget dette ga jeg beskjed. Jeg sa også at kabelanlegget som allerede lå der mest sannsynlig kunne brukes til elbilladere fra Zaptec, sier el-installatør Reidar Gjermundrød i Bakke El-installasjon.

Det hadde han rett i. Ikke bare var motorvarmekontaktene ikke dimensjonert for en hel bil, men ladingen av bilene kunne bli bedre og smartere, i følge Gjermundrød.

Les mer: Urettferdig betaling i borettslaget? Slik løste borettslaget problemet med elbillading!

Byttet til smarte ladere

Fordelen med ladestasjoner fra Zaptec er at disse har lastbalansering og fasebalansering som utnytter den kapasiteten som er i el-anlegget. Og etter at Charge365 gjorde om på prisstrukturen sin ble det mye enklere å tilby denne løsningen, med en veldig oversiktlig og forutsigbar pris. Dette passet perfekt for rådhuset som skulle ha ladere for tjenestebiler og til private elbiler, som skulle betale for lading selv, sier installatøren.

Han mener rettferdighet er viktig, slik at elbilister betaler for det de lader for. Det ble også viktig for Søndre Land kommune.

Her lader kommunale biler gratis, mens private biler betaler en fast pris per kilowatttime, slik at du betaler for det du bruker, sier Tore Venås, leder for bygg og vedlikehold i kommunen. 

Velger betalingssatser selv 

Det store spørsmålet er hva elbilistene skal betale for å lade bilen sin med Charge365. Denne satsen bestemmer kommunen selv.

Helene Mæland i Charge365 påpeker viktigheten av skreddersydde løsninger med betalingstjenesten. Og det høres gjerne mer avansert ut enn hva det egentlig er i praksis:

Det er ikke alltid slik at vi ønsker at alle skal betale lik pris under lading. Derfor anbefaler vi å skreddersy løsningen med ulike prisgrupper eller ulike prisalternativer etter hva som passer best til hvert enkelt ladesystem. For kommuner sin del vil de gjerne ha gratis lading av biler til for eksempel hjemmetjenesten. Ansatte skal ikke betale av egen lomme når de lader hjemmetjenestens elbil. Gjester derimot, de betaler gjerne en pris per kilowattime.

Det betyr likevel ikke at kommunens ladestasjoner med gratis lading er tilgjengelige for alle.

Nei, her starter og avslutter du ladingen din med brikke som er koblet til en bruker. På den måten sikrer kommunen at ladestasjonene ikke misbrukes. Har du ikke brikke, kan du starte lading med Charge365-app, via nettsiden eller SMS, sier Mæland.

Det er altså kommunen selv som velger hvem som skal betale, mens Charge365 beholder 15 prosent av ladekostnaden. Foruten dette, er det ingen andre kostnader ved å velge Charge365 som betalingsoperatør.

Les mer: Enkel lading med Charge365

Søndre Land kommune har i alle fall gått bort fra motorvarmerkontaktene, fått smarte elbilladere, og fått en betalingstjeneste kommunen beskriver som rettferdig. Hittil er erfaringen kun positiv, sier Venås i Søndre Land kommune.

Ladestasjonene benyttes av kommunale elbiler og vi har til nå fem ansatte som benytter seg av tilbudet.

Brosjyre om Charge365 betalingstjeneste for lading av elbil

Andre innlegg

Enkel lading med Charge365

Enkel lading med Charge365

Nå kan alle ansatte og gjester ved Europris sitt hovedkontor i Fredrikstad, benytte den nye ladeløsningen Charge365. Lade- og betalingsløsningen Charge365 fra Zaptec ble det klare valget, da Europris ønsket å tilby gjester og ansatte elbillading. – Vi gikk flere...